Hoe besmettelijk is covid-19?

Men geeft ons het gevoel dat covid-19 zo wat de meest besmettelijke ziekte is die we ooit hebben meegemaakt.  Dat is totaal onjuist.

Er bestaat een wiskundige formule om de besmettelijkheid van een virus of bacterie te berekenen.  Die wordt uitgedrukt in het reproductiecijfer R0 (spreek uit: R naught).  Wanneer blijkt dat elke besmette persoon in een omgeving waar iedereen vatbaar is voor de infectie één ander persoon besmet, dan is de R0 = 1.  Besmet hij 2 anderen, dan is R0 = 2.  Dus hoe besmettelijker een ziekte, hoe hoger de R0.  

Op basis van deze besmettelijkheid kan men dan weer berekenen hoeveel mensen in een populatie immuun moeten zijn om de epidemie te stoppen.  Dit bepaalt dus de groeps-immuniteit.  De formule hiervoor is: 1 - 1/R0.  Uit de evolutie van covid-19 weten we nu dat de waarde van R0 voor deze infectie ligt tussen 2 en 2,5.  Daaruit kunnen we berekenen dat groepsimmuniteit voor covid-19 bereikt wordt wanneer 56% van de bevolking immuun geworden is door de infectie door te maken.  Gezien het hoge aantal infecties zonder enig symptoom is de kans zeer groot dat dit cijfer gehaald wordt.  Op dat moment heeft massale vaccinatie geen zin meer gezien de nog vatbare personen beschermd worden door de immune medeburgers.

De besmettelijkheid (R0) van covid-19 is absoluut niet spectaculair.  Met een gemiddelde waarde van 2,25 ligt ze wel iets boven die van een doorsnee seizoensgriep (1,75), maar blijft ze ver onder die van tuberculose (10), bof (11), windpokken (11)  mazelen (15) of kinkhoest (16). Voor meer cijfers, zie hier .

Gezien het in de sterren geschreven staat dat de overheid volgend jaar toch een vaccinatiecampagne zal willen doordrukken heeft ze er alle belang bij het percentage immune personen zo laag mogelijk in te schatten.  Dat is wat prof. Van Ranst nu al laat blijken tijdens zijn interviews.  Een objectieve, breedschalige evaluatie van de immuniteit bij de bevolking na de epidemie is dus cruciaal, maar of die er zal komen is twijfelachtig.  Wellicht wordt dit project snel afgewimpeld “wegens te hoge kosten”.