Lezersbrief

Beste,

Laat ik mij even voorstellen: ik ben G. A., 29 jaar en een goede drie maanden geleden voor het eerst papa geworden van een prachtige zoon: Pepijn. Ik mail uw organisatie omdat ik met vragen en vooral ongerustheid en angst zit als het om vaccineren gaat.

Mijn vrouw is iemand die alles wat ze belangrijk en interessant vindt tot op de bodem uitzoekt. In aanloop naar de zwangerschap en de bevalling heeft ze zich dan ook enorm geïnformeerd over alles wat met de gezondheid van ons kindje te maken had, heeft en zal hebben. Daarom heeft zo zowel online als op papier heel wat over vaccineren gelezen. Zo hebben we onder andere de boeken "Vaccinaties doorgeprikt" en "Vaccin vrij!" doorgenomen. Zij is er intussen al lang van overtuigd dat ze vaccins niet vertrouwt. We hebben het er ook al over gehad met een antroposofische arts, maar hij geeft ons - of vooral mij - geen eenduidig antwoord op onze vragen.

Zelf blijf ik dus in onzekerheid hangen. Ik ben sowieso iemand die snel bang is, en zeker als het over de gezondheid van mijn kind gaat. De arts die we gesproken hebben had het terecht over twee 'culturen van angst'. De eerste is die van de klassieke geneeskunde, de overheid, Kind en Gezin, enzovoort. Dat is diegene die telkens wijst op de gevolgen van de ziektes waartegen gevaccineerd wordt. De tweede is die van de 'antivaxxers', die de gevolgen van de eerste groep minimaliseert en zelf met de negatieve gevolgen van vaccineren zwaait. Dat gebeurt vaak met persoonlijke getuigenissen in de boeken die ik reeds vermeldde, wat het allemaal des te angstaanjagender maakt.

Ik wil uiteraard de veiligste keuze maken voor mijn kind, en ik wil daarin geholpen worden door experten. Want hoeveel mijn vrouw ook opzoekt, wij zullen altijd leken blijven. Vandaar dat ik uw organisatie mail: op uw website vind ik nog steeds richtlijnen over wanneer (bijvoorbeeld) het poliovaccin moet gegeven worden, terwijl u zich focust op het bekendmaken van vaccinatieschade. Mijn concrete vraag is dan ook: wat raadt u aan? Welk vaccins zou ik best wel aan Pepijn laten toedienen en welke niet? Stelt u het 'schema' voor het toedienen van polio voor omdat u ervan overtuigd bent dat het nuttig en veilig is, of enkel omdat het wettelijk verplicht is?

Misschien dat ik er best bij vermeld dat Pepijn een ongelooflijk gezond kind is, hij zit volgens Kind en Gezin perfect op de curves (niet dat ik dat heel belangrijk vind). Hij groeit goed, dronk al snel goed aan de borst, huilt weinig en lacht veel.

Alvast heel erg bedankt voor uw tijd.

Met hartelijke groet

G. A.


Beste G.,

ik ben heel blij dat ouders als jullie tenminste nadenken en zich informeren over wat goed is voor Pepijn.  Chapeau!

Verder ben ik het er mee eens dat elke beslissing die genomen wordt op basis van angst niet ok is.  Zeker als het over iets zo belangrijk gaat als de gezondheid van jullie kind kunnen jullie best zoeken naar een positieve motivatie.  En die is, gelukkig, niet ver te zoeken.  De beste motivatie voor jullie beslissing is volgens mij dat niet-gevaccineerde kinderen gewoon veel gezonder zijn dan gevaccineerde: veel minder infecties, minder allergieën, nauwelijks of geen ontwikkelingsstoornissen, vrolijker, zelfstandiger kinderen die steviger in hun schoenen staan.  Ik merk dat niet alleen in mijn praktijk, ik hoor het niet alleen van ouders die het ene kind wel en het andere niet gevaccineerd hebben, de literatuur bevestigt het ook.  Ik voeg een studie bij die de vergelijking gemaakt heeft tussen gevaccineerde en niet gevaccineerde kinderen.  Kijk zelf maar: de cijfers spreken voor zich!

Ook stuur ik een tekst over ervaringen over de gezondheid van niet-gevaccineerde kinderen.

Een kleine uitdaging: als je in je omgeving zowel gevaccineerde als niet-gevaccineerde kinderen kent, bekijk dan eens goed hun ogen.  Die van niet-gevaccineerde kinderen stralen gewoon eens zo hard.  En vraag de ouders hoeveel bezoekjes bij de dokter ze respectievelijk reeds achter de rug hebben, hoeveel dosissen antibiotica, hoeveel oorontstekingen...

Dat we het polioschema vermelden op de website heeft er idd alles mee te maken dat dit vaccin verplicht is.  Mocht ik nog kinderen krijgen (waarvoor ik echter veel te oud ben) dan zou ik het zonder twijfel geen enkel vaccin meer toedienen.  Daarmee overtreed je wel de wet en krijg je een boete, maar dat zou ik er persoonlijk wel voor over hebben.  Voor ouders die zo ver niet willen gaan is het belangrijk te weten dat je kan wachten tot het kind 10 maanden oud is voor je begint met het eerste van de verplichte 3 vaccins (géén 4 !!).  Dan kunnen de volgende volgen op 12 en 18 maanden.

Zelfs als je nog later begint, maar voor 18 maanden, laat de rechtbank je wellicht nog met rust.

Het uitstellen van het vaccin heeft op zich reeds een zeer gunstig effect omdat intussen het immuunsysteem van het kind ongestoord verder kan rijpen, en de risico’s dus verminderen.

Kortom: laat je angsten varen en kies op basis van de positieve keuze voor de beste kansen op gezondheid voor Pepijn.

Veel plezier met jullie zoontje,

dr. Gaublomme