Lezersbrief (vertaald)

Beste,

Dank bij voorbaat voor uw tijd, we hebben dringend uw advies nodig.

We wonen in Hongarije en hebben dringend hulp nodig in verband met het BMR-vaccin.

We hebben twee dochters, 5 jaar en 15 maanden oud.  Ze hebben alle geplande vaccins op tijd gekregen.

In 2015 kreeg onze oudste dochter het BMR vaccin toegediend.  Omdat we de eerste week geen beduidende reacties gemerkt hadden vertrokken we voor onze zes weken durende reis naar het buitenland.

In het begin was ze min of meer OK (moe, misschien een lichte koorts, niets bijzonders), maar na zowat 10 dagen stortte ze in.  Koorts trad op, maar het was geen gewone koorts.  Het was iets wat we nooit voorheen en nooit nadien gezien hebben.  Tegen de avond hadden we een kind dat we niet meer herkenden.  Ze was een overactief, vrolijk, praatziek, gejaagd kind.  Ze reageerde niet meer op ons, was net afwezig.  Ze kon niet meer rechtstaan, ze struikelde en viel, ze liet dingen vallen.  Dan begon ze te schreeuwen in paniek en ik kon haar niet bereiken.  Haar ogen rolden.  Dat begon allemaal ’s avonds laat, en op die manier bracht ik de nacht door, met periodes van afwezigheid (haar ogen waren open maar ze keek dwars door me heen) en haar lijfje was helemaal slap, en die lange periodes van schreeuwen (als in een horrorfilm).  Haar koorts was de minste van mijn zorgen.  Het was echt heel erg eng.  We hadden een gepensioneerde verpleegster bij ons en die zei dat het kind stuipen had.  Ze had nog nooit een kind gezien dat zich zo gedroeg, en was doodsbenauwd.  Jammer genoeg heb ik geen medische documentatie van dit alles.  We reisden naar een landelijk gebied in Servië maar we hadden twee verpleegsters die bij ons verbleven.

Na onze terugkeer vroegen we haar pediater om deze informatie in het medisch dossier te noteren maar hij weigerde.  We kregen zelfs niet de kans om het volledige verhaal te vertellen of onze zorgen kenbaar te maken.  We probeerden nadien nog een paar keer zo’n gesprek te hebben maar tot onze verbazing werd ieder gesprek hierover geweigerd.  

We hadden helemaal niet verwacht dat onze dochter zo zou reageren, want ze had altijd tijdig haar vaccins gekregen, voor en na dit gebeuren.

Nu is onze tweede dochter 15 maanden geworden en het is haar beurt voor de BMR vaccinatie.  We maken ons erg veel zorgen daarover.  We zijn bang dat ze dezelfde reactie zou doen als onze oudste, en misschien minder geluk hebben met de afloop ervan.

Wij kunnen ons kind niet vrijwillig aan een dergelijk risico blootstellen.

In een document van de producent (Merck), in Annex I “Samenvatting van de productkenmerken” lezen we dat een familiale voorgeschiedenis van nevenwerkingen ons kind met een verhoogd risico belast.  

We leerden ook dat het relevant kan zijn dat ik, de moeder, drie verschillende auto-immuunziekten heb (Hashimoto schildklierontsteking, reumatoïde artritis en chronische allergische rhinitis) en de meisjes zijn nooit getest geweest voor Hashimoto.  Deze informatie maakt ons nog meer bezorgd over de blootstelling van onze kinderen aan dit vaccin.  Is het veilig om hier mee door te gaan?  Is het een risico?

We hebben ook ontdekt dat de symptomen van onze oudste vermeld staan in de lijst van mogelijke tegenindicaties.  Dit maakt ons nog meer bezorgd en verward over het feit dat dit niet werd genoteerd in haar medisch dossier.  Uw website vermeldt duidelijk dat het belangrijk is reacties te melden, en daarom stuur ik dit rapport naar u door.  Wij begrijpen geenszins waarom dit recht en deze plicht ons ontzegd werden.

Wij als ouder hebben de plicht ons kind te beschermen, en vragen u vriendelijk om advies en hulp om dit te verwezenlijken.

Is er een persoon, een organisatie of wat dan ook dat ons kan helpen en begeleiden?

Dank bij voorbaat voor uw advies,

Z & D


Nvdr: Als reactie op dit schrijven hebben we deze ouders in contact gebracht met landgenoten die hen hierin kunnen begeleiden.